Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

UKZN Press

@ Sunday Times Books LIVE

’n Uiters tydige huldeblyk aan Milan Kundera – Joan Hambidge resenseer Leonhard Praeg se Imitation

Imitation is a strikingly original work of great subtlety, complexity, imagination, originality, and a clear homage to Milan Kundera’s Immortality. I have never read a novel quite like this.’ – JASON M. WIRTH, Commiserating with Devastated Things: Milan Kundera and the Entitlements of Thinking

‘Imitation is challenging, ambitious and intelligent. It is a fascinating and adventurous parallel to Immortality that is intriguingly and playfully managed; an impressive and carefully considered novel that takes some of Milan Kundera’s most enigmatic thoughts and modernises them.’ – ANDREW BROWN, 2006 recipient of the Sunday Times Fiction Prize for Coldsleep Lullaby

‘With stylistic virtuosity, Praeg successfully enacts the tempestuous relationship between philosophy and fiction while elegantly and eloquently exploring the relationship between coloniser and colonised subjects. It is a brilliant, sparkling novel that heralds a very thoughtful, new voice on the South African literary scene.’ – SAM NAIDU, Associate Professor of Literary Theory, World Literatures, and English Literature, Rhodes University

Imitation

 
Imitation happened when an unsuspecting philosopher one day found himself equally outraged by South African president Jacob Zuma’s Big Man building project in Nkandla; awed, all over again, by Milan Kundera’s Immortality; and numbed by the monument to hubris generally known as ‘the highest basilica in all of Christendom’, Our Lady of Peace in Yamoussoukro, Cote d’Ivoire.

Leonhard Praeg is head of the Department of Philosophy at the University of Pretoria. He has published a number of books on African philosophy, violence in the post-colony and African humanism. Imitation is his first novel.

Joan Hambidge het onlangs Praeg se roman gerenseer; hiér deel sy haar opinies:

Leonhard Praeg se roman Imitation beslaan 300 bladsye. Dit is ‘n roman wat gepubliseer is deur ‘n akademiese uitgewershuis en die skrywer is ‘n professor in filosofie. Boonop tree dit in gesprek met Milan Kundera se beroemde roman Immortality (1990), en word ook betekenisvol opgedra aan Kundera as ‘n geskenk.

Immortality vorm deel van ‘n trilogie, te wete The Book of Laugher and Forgetting en The Unbeararable Lightness of Being.

Soos Kundera se roman hou dit nie by die gewone plot-konvensies nie. Dit is veral ‘n roman van allusies en intertekste. Die leser word ‘n toehoorder en onderrig in die betekenis van lees. Wat is lewe? Wat is dood? In Kundera se roman is daar ‘n vriendskap tussen Goethe en Hemingway in die ander oord.

Praeg erken dat hy karakters en dialoog oorgeneem het – soos Professor Avenarius.

Hierdie roman begin traag, maar wanneer dit jou beetpak en jy die sleutel waarin dit geskryf is, snap, word dit ‘n besonderse leeservaring. Dit bevat selfs sketse van die St Peters basilika (p. 100 -103). Hier word daar kommentaar gelewer op Our Lady of Peace in Yamoussoukro, Cote d’Ivoire, ‘n nabootsing van die oorspronklike, maar groter as die eerste.

Lees Hambidge se volledige resensie hier.

Book details

 

Please register or log in to comment

’n Uiters tydige huldeblyk aan Milan Kundera – Joan Hambidge resenseer Leonhard Praeg se Imitation

Imitation is a strikingly original work of great subtlety, complexity, imagination, originality, and a clear homage to Milan Kundera’s Immortality. I have never read a novel quite like this.’ – JASON M. WIRTH, Commiserating with Devastated Things: Milan Kundera and the Entitlements of Thinking

‘Imitation is challenging, ambitious and intelligent. It is a fascinating and adventurous parallel to Immortality that is intriguingly and playfully managed; an impressive and carefully considered novel that takes some of Milan Kundera’s most enigmatic thoughts and modernises them.’ – ANDREW BROWN, 2006 recipient of the Sunday Times Fiction Prize for Coldsleep Lullaby

‘With stylistic virtuosity, Praeg successfully enacts the tempestuous relationship between philosophy and fiction while elegantly and eloquently exploring the relationship between coloniser and colonised subjects. It is a brilliant, sparkling novel that heralds a very thoughtful, new voice on the South African literary scene.’ – SAM NAIDU, Associate Professor of Literary Theory, World Literatures, and English Literature, Rhodes University

Imitation

 
Imitation happened when an unsuspecting philosopher one day found himself equally outraged by South African president Jacob Zuma’s Big Man building project in Nkandla; awed, all over again, by Milan Kundera’s Immortality; and numbed by the monument to hubris generally known as ‘the highest basilica in all of Christendom’, Our Lady of Peace in Yamoussoukro, Cote d’Ivoire.

Leonhard Praeg is head of the Department of Philosophy at the University of Pretoria. He has published a number of books on African philosophy, violence in the post-colony and African humanism. Imitation is his first novel.

Joan Hambidge het onlangs Praeg se roman gerenseer; hiér deel sy haar opinies:

Leonhard Praeg se roman Imitation beslaan 300 bladsye. Dit is ‘n roman wat gepubliseer is deur ‘n akademiese uitgewershuis en die skrywer is ‘n professor in filosofie. Boonop tree dit in gesprek met Milan Kundera se beroemde roman Immortality (1990), en word ook betekenisvol opgedra aan Kundera as ‘n geskenk.

Immortality vorm deel van ‘n trilogie, te wete The Book of Laugher and Forgetting en The Unbeararable Lightness of Being.

Soos Kundera se roman hou dit nie by die gewone plot-konvensies nie. Dit is veral ‘n roman van allusies en intertekste. Die leser word ‘n toehoorder en onderrig in die betekenis van lees. Wat is lewe? Wat is dood? In Kundera se roman is daar ‘n vriendskap tussen Goethe en Hemingway in die ander oord.

Praeg erken dat hy karakters en dialoog oorgeneem het – soos Professor Avenarius.

Hierdie roman begin traag, maar wanneer dit jou beetpak en jy die sleutel waarin dit geskryf is, snap, word dit ‘n besonderse leeservaring. Dit bevat selfs sketse van die St Peters basilika (p. 100 -103). Hier word daar kommentaar gelewer op Our Lady of Peace in Yamoussoukro, Cote d’Ivoire, ‘n nabootsing van die oorspronklike, maar groter as die eerste.

Lees Hambidge se volledige resensie hier.

Book details

 

Please register or log in to comment